Начало > Астрология, номерология, кабала >


Има ли математика в астрологията


Астрологията е наука за циклите на небесните тела (слънцето, планетите, луната, по-близките и по-далечни звезди), за взаимната им обвързаност и тяхното влияние върху земния живот. Затова тя се базира на резултати от астрономията. Не случайно някога астрономията и астрологията са били една наука и някои от най-известните астрономи в миналото като Птоломей, Коперник, Галилей, Кеплер, Лайбниц и др., са били и надарени астролози. Даже би могло да се приеме, че изчисляването на хороскопа е до голяма степен астрономически процес. Самото му тълкуване (оценяване) е същинският предмет на дейност на астрологията.

Математиката е сериозно "оръжие" на астролога (и астронома). Тя "участва" активно при определяне на траекториите на небесните тела, на лунните затъмнения, на аспектите (взаимоотношенията) между планетите и на другите данни, необходими в работата на астролога. С нейна помощ се изчислява хороскопа, което е един трудоемък математически процес. Разбира се, вече има не малко добри компютърни програми, които автоматично изграждат различните помощни средства на астролога - хороскопи, транзити, прогресии, слънчево-лунни обрати и др.

В своята работа астрологът при всички случаи използва най-прости математически действия като събиране, изваждане, умножение. Той задължително умее да анализира и правилно да синтезира - да открива закономерностите, но така също и изключенията.

Средствата на астролога трябва да се изготвят с възможно най-голяма математическа прецизност, за да се получат адекватни резултати. В крайна сметка, когато човек отива при астролога, той иска да научи нещо повече за себе си, а не за човека, който е роден малко по-рано или малко по-късно от него, защото другият човек е просто друг човек и космосът има друго отражение върху него. Например, роденият в София на 19.8.1981 година в 11 часа и 8 мин има асцендент (зодиакалният знак, който се издига на източния хоризонт в момента на раждането) везни, което го характеризира като тактичен, миролюбив, уравновесен, а роденият пет минути по-късно е с асцендент скорпион - твърд, саркастичен, страстен - доста сериозна разлика в характерите, нали. Тези пет минути водят до различия и в разположението на планетите по домове (относителното деление на небосвода) - нови сериозни отлики и т. н.

Истина е, че напоследък грижа за точността на изчисленията има компютърната програма. От астролога се изискват точни изходни данни - датата на раждане (ден, месец, година), времето на раждане (час и минути), часовия пояс (разлика между местното време и това по Гринуичкия меридиан), мястото на раждане (географската дължина) и т.н. Забележете, все числа. Зодиакалните знаци или по-точно планетите, които ги управляват, също имат цифрово изражение. Астрологичните домове са Първи, Втори, Трети и т.н. Разположението на планетите се определя чрез числата на градуси, минути и секунди. Сериозно значение за определяне характера на човека имат броя на планетите, разположени над и под хоризонта, броят на планетите и самите планети, разположени в Първи, Четвърти, Седми и Десети дом и т.н. - все и все числа. (Не случайно има толкова тясна връзка между номерологията и астрологията - те, фактически, една без друга не могат да функционират). В тези числа, основно понятие на математиката, са закодирани характерът на човека, неговите дадености, потенциалните му възможности, стремежите му, професионалните му умения, навиците му, интимните и бизнес връзки и партньорства, родният дом и семейната среда, братята и сестрите, външният вид, здравето и още и още. Чрез числата се посочват кармичните обвързаности, кармичните уроци. Смайващ е фактът колко много информация може да се извлече от датата и часа на раждане - колко много информация се съотнася към всеки миг от нашето минало, настояще и бъдеще. Да, това е магията на числата и на приложението на математиката за определяне и подпомагане на нашето добруване сега и в бъдеще.


Връщане към 'Астрология, номерология, кабала'  

Горе >     |     За контакт     |     Помощ