Начало > Астрология, номерология, кабала >
Медицинска астрология на Рафаел с коментари на А.Н.Рижов – превод и частична адаптация
(I)
Понятия
Разглеждат се аспектите: 30°, 45°, 60°, 72°, 90°, 135°, 144°, 180°, както и фаталните 25° 43’ (вода), 51° 26’ (огън), 102° 52’, 154° 18’ (земя).
Използват се антиса и контраантиса - болестите почти винаги се появяват по антиса.
Домовото разпределение на Рафаел е близко до това на Плацидус.

Знаците се делят по сила на:
  • Силни – огнените;
  • Устойчиви – въздушните;
  • Слаби – водните.

Овен – огън на бойците, Лъв – огън на царете, Стрелец – огън на жреците. Телец – чернозем, Дева – пясък, Козирог – скала. Близнаци – ветрец, Везни – вятър, Водолей – ураган. Рак – това е ручей, течаща вода. Скорпион – това е блато с всичкото неживо. Риби – това е море, океан.


Основни планети и домове в медицинската астрология
Слънцето, Луната и Асцендентът са най-важните астрологични параметри.
Слънцето е основен управител и хилег в мъжки хороскоп, а Луната – в женски.
Положението на Асцендента в хороскопа за двата пола определя физическата сила или слабост, т.е. виталността.

Планети, поразени от други светила, предизвикват заболявания съгласно знака, в който са разположени, а така също съгласно природата на дадената планета.

Шести дом на хороскопа управлява заболяванията, в съответствие със знака на куспидата му или намиращите се в него планети.
Осми дом има отношение към смъртта, знакът на куспидата му и планетите в него показват фатални болести.
Четвърти дом има отношение към края на живота. Той трябва също да бъде разглеждан, тъй като планетите вътре в него, които са поразени от светила, имат съществено влияние при определяне на здравето и болестите.


Знаците като управители на части от тялото
При разглеждане на човешкото тяло от гледна точка на астрологията, то се дели на 12 части и всяка от тях се управлява от един зодиакален знак. Въпреки че всеки от 12 знака управлява различни части на тялото или органи, на моменти е трудно да се определи, дали частите на даден орган са под едно и също влияние. Например, сърцето има две камери, две предсърдия – четири части. Черният дроб – дванадесет сегмента. Сложните органи се намират под влиянието на различни знаци и планети.
Знакът управлява органа изобщо, а различните части на органа се управляват от планетите, които се намират в този знак.

Съществуват три аспекта на управление: първият е външен и се отнася за външните части и органи. Вторият е вътрешен и касае виталните органи, без които човек не може да живее. Третият е структурен - за структурата и скелета.


Външно управление
Знак Управлява
Овен Глава
Телец Шия, глътка
Близнаци Плещи, ръце
Рак Гръдни жлези, гръден кош, слънчев сплит
Лъв Гръбначен стълб, гръб
Дева Коремни и тазови области
Везни Кръст и кожа (също на червата, матката, кръвоносните съдове)
Скорпион Пикочо-полови органи и анус
Стрелец Бедра и кръст
Козирог Колене и хълбоци
Водолей Крака и глезени
Риби Стъпала и голям пръст на кракатаВътрешно управление
Знак Управлява
Овен Мозък
Телец Хранопровод, глътка, малък мозък
Близнаци Бели дробове, функции на дишането, кръв
Рак Стомах, органи за храносмилане: дванадесетопръстник и черва
Лъв Сърце
Дева Черва тънки и дебело
Везни Бъбреци
Скорпион Органи за възпроизводство, пикочен мехур
Стрелец Артериална система и нерви
Козирог Кости и връзки
Водолей Кръв и нейното циркулиране
Риби Лимфна системаСтруктурно управление
Знак Управлява
Овен Кости на черепа и лицето
Телец Кости на шията
Близнаци Плещи, ключица, кости на ръцете и краката
Рак Гръд и ребра
Лъв Гръбначен стълб
Дева Гръбначен стълб (стомашна област)
Везни Кости в областта на кръста
Скорпион Кости на таза
Стрелец Кости на бедрата и кръста
Козирог Коленни чашки и връзки
Водолей Колена и глезени
Риби Кости на стъпалата и на пръстите на кракатаПланетарно управление и действие
Всички източни планети действат по-твърдо и неприятно.

Управлявани от планетите части на тялото
Слънцето управлява цялата система – Хилег на мъжката природа. Неговото влияние е животинско, горещо, сухо и конструктивно, създаващо. Управлява сърцето, виталността, кръвта и мозъка, дясното око на мъжа и лявото на жената. Кръвоснабдяването - инсулт. Лошо снабдяване на мозъка с кръв, шлемовидна невралгия, мигрени. На мигрена са най-податливи хората с тънки, крехки съдове.
Луната управлява естествените функции на тялото и е Хилег на женската природа. Тя е студена, влажна, асимилираща, поглъщаща, всеядна. Управлява гръдния кош, стомаха, нервната система, но чрез астрала, течностите и лимфната система, лявото око на мъжа и дясното на жената.
Меркурий е изменчив и с непостоянна природа. Подлага се на влиянието на планетата, с която се намира в съседство. Той е управител на мозъка и ума. Нервна система, бели дробове, езикът, речта, ръцете, краката, косите.
Венера е топла, влажна по природа. Управлява гърлото, брадичката, тена, бузите, венозната система, пъпа, вътрешните части на възпроизводителните органи.
Марс е горещ, сух и възбудим по природа. Управлява носа, челото, жлъчния мехур, жлъчката, сухожилията и мускулната система. Външните органи за възпроизводство.
Юпитер е мек, умерен, топъл и влажен по природа. Управлява кръвта, тестисите и черния дроб. Артериалната система, плеврата, дясното ухо и абсорбиращата (всмукващата) система като цяло.
Сатурн е студен, сух, компресиращ, ограничаващ по своята природа. Управлява костите, ставите, връзките, далака и зъбите. Колената, отделянето на слюнката и секреторната система като цяло.
Уран е студен, сух, магнетичен по природа. Управлява нервните флуиди, обвивките на мозъка, гръбначния мозък, физическата аура.
Нептун е топъл, влажен, хипнотизиращ по природа. Управлява телепатичните функции, флуидната система, а също влияе на очите и мозъка.
Плутон управлява сексуалната енергия.
Хирон е господар на хомеостазата на физическото тяло, балансьор на цялата система. Например, когато сърцето е затруднено, кръвоносните съдове изработват такава кръв, която да може да бъде обработена от отслабеното сърце - виталността пада и начинът на живот се променя.
Прозерпина е отговорна за способността да трансформираш себе си, да възпроизвеждаш. Проблемът е в това да се намери механизъм, който да поддържа Прозерпина на нивото на 25 години – т.е. възпроизводството на умъртвените клетки да е такова, каквато е на 25 години. Прозерпина е планета на алхимиците. Храната идва в части на нашето тяло на клетъчно и субклетъчно ниво. Постоянно работят процеси на асимилация (всмукване) и дисимилация (разделяне) - алхимия на човешкото тяло.Слънцето
Родените през деня са по-малко подложени на заболявания на сърцето. Инфаркти.

Огнените знаци живеят най-малко, изгарят. Девите и Козирозите живеят най-дълго.
Слънцето е по-силно, когато е в положителен знак, и по-слабо – в отрицателен. Везните и Водолеят са най-слаби измежду положителните. Телец и Скорпион са най-силни измежду отрицателните.
Всички мъже със Слънце в огнени знаци имат най-големи надежди на добро здраве и дълъг живот. Силна виталност, но тя може да изчезне в един импулс. Остри и тежки болести. За подобряване е необходима смяна на обстановката.
Въздушните знаци ослабват здравословно от нервно безпокойство и тревоги. Ментален диалог, самовнушение, психосоматични болести, сътресение на мозъка. За подобряване е необходима почивка на ума и смяна на обстановката.
Земните знаци дават плътна конструкция, способна да устои на физическото износване и умора. Болестите са дълги и тежки. Подобрението – много бавно.
Водните знаци дават най-слаба конструкция, с изключение на Скорпиона. В Скорпиона има твърде голяма магнетична сила.


Поражения на Слънцето от другите планети
Луна в квадрат към Слънцето – слабо здраве, склонност към конституционни и функционални заболявания. Конституционни заболявания – подпухналост, прилив на лимфа, воднянка или мършавост. Подлагане на студ. Страдат очите.
Венера в негативен аспект към Слънцето – леко разстройство от невнимателност и невъздържаност. Гъбички, венерически заболявания.
Марс дава много топлина. Негативен аспект към Слънцето увеличава виталността, но предизвиква трески, възпалителни процеси, наранявания, рани.
Юпитер удрящ Слънцето може да предизвика заболявания на кръвта, апоплексия, пълнокръвие и разстройство от високото ниво на живота, от излишества в храненето.
Сатурн предизвиква хронични заболявания, продължителни страдания и болести, възникващи от студа. Препоръчват се вани, бани, сауни. Причина за заболяванията – небрежност, мързел, лишения. Тези аспекти към Слънцето се приемат за най-лоши. Аспектът работи до 42 годишна възраст (Сатурн трябва да бъде отраборен).
Уран предизвиква неизлечими болести. Пареза, паралич на периферната нервна система, тикове. Нещастни случаи, необичайни нервни и мозъчни разстройства, взривове, насилие.
Нептун предизвиква психически болести, изтощаване на тъканите и наркомания.
Плутон – онкология, СПИН.
Прозерпина - развитието на човека се извършва на тласъци, минавайки през своята или чужда смърт. Може да бъде и хладнокръвен убиец.
Хирон – пълно неотчитане потребностите на противоположната страна, пълна неконтактност, блокиране на другите заради собственото благополучие. Еднопосочно развитие, еднопосочни привързаности, не разбиране двойнсвеността на света. Аспектът работи до 49 години. След тази възраст се осъзнава дуалността на света: мъже и жени, добро и лошо и т.н.
Силна Лилит дава онкология по този знак, където стои Слънцето.
Слънце в квадрат към възлите – човек трябва да стане личност, същност.


Луната
Луната е Хилег в женския хороскоп. Нейното положение и аспектите към нея определят общото здраве и продължителността на живота.
Луната – това е астралът. В каквото състояние е астралът, в такова състояние ще бъде и физиката. За женското здраве крайно важно е обуздаването на негативните емоции. Колкото по-спокойно, доброжелателно, хуманно дамата се отнася към себе си и към своите ближни, към света изобщо, толкова по-здрава ще е тя. Това е въпрос на мироглед.
Положението на Луната над хоризонта е по-добро за здравето, отколкото под хоризонта.
Двата най-добри знака за Луната са Рак и Риби. Те са пластични и водни, както самата Луна. Тяхната природа се съгласува с природата на Луната. Скорпион е повече като блато, той не е пластичен. Знаците на въздуха са добри за Луната. Телец и Дева имат тенденция да усилват общото здраве, когато Луната се намира в тях. Огнените знаци не са благоприятни за Луната, получава се кипене, т.е. те не си хармонират с нейната природа.
Луната в Лъв дава артистизъм. Луната в Овен – импулсивност.
Двата най-лоши знака за Луната са Скорпион и Козирог - падение и изгнание. Скорпион дава нечистоплътност и нередовност, и способства за безнравственост. Това често дава пълна Луна в Скорпион. Козирог отслабва лунната сила. Родените с това положение на Луната са слаби. Често боледуват в детството си.
Луната в добри аспекти със Слънцето, Венера или Юпитер предвещава добро здраве с перспективи за дълъг живот. Ако е наранена от Марс или Сатурн - обратно. Ако поразяващата планета е източна, то резултатите ще са още по-лоши. Ако Луната поразява и Марс, и Сатурн, здравето ще бъде много лошо и прогнозите за дълъг живот са съмнителни.
Марс, поразяващ Луната и някой от двамата в ъглов дом, или Марс в източна позиция – предразположение към трески, нещастни случаи, насилствена или внезапна смърт.


Поражения на Луната от другите планети
Луна поразява транзитното Слънце – виталността се понижава.
Меркурий поразяващ Луната предизвиква умствено разстройство, безпокойство и раздразнителност. Ако е транзит най-добре е да се гладува по това време.
Венера биеща Луната води до разстройства и заболявания, възникващи от безотговорност, излишества, нескромност.
Марс поразяващ Луната предизвиква треска, възпалителни процеси, прорезни рани, болезнени нарушения и недъгавост заради прибързаност и недостатъчна осигуреност.
Юпитер предизвиква болести на кръвта и на черния дроб, заболявания заради невъздържаност и поддържане на високо ниво на живот.
Сатурн води към продължителни, хронични болести, предизвикани от студ, простуди, небрежност и обща слабост.
Уран дава нервни сривове, нещастни случаи. Виталността е нула. Без дъх. Уран силно обезсилва човека.
Нептун предизвиква умствени и психически разстройства, заболявания на флуидната система. Сензитивни хора, често отказващи се да пътуват сутрин в метрото.
Плутон в квадратура (въздушен аспект) към Луната – повишена сексуалност, ако хороскопът е от тип „ян”; импотентност, ако хороскопът е от тип „ин”. Но импотентността е периодична - ту има импотентност, ту има голяма полова сила.
Хирон поразяващ Луната – пълна неуправляемост на емоциите, астралът е раздразнен. Човек попада в амбивалентно състояние. Обича и мрази едновременно. По време на транзитните аспекти на Хирон към Луната наталният астрал се шлифова до неузнаваемост. Човек в нищо не се отклонява, защото всяко излизане от средния път води до емоционални удари. Той веднага загубва виталността. Хирон е коварна планета, планета – учител.
Прозерпина биеща Луната - двете планети са студени. Тези хора е добре да пият гъсто червено вино преди обяд. На тях им липсва топлина в стомаха. Препоръчва се да ядат чесън, лук, чушки, карамфил.


Връщане към 'Астрология, номерология, кабала'  

Горе >     |     За контакт     |     Помощ