Начало > Астрология, номерология, кабала >


Извадки от "Посока и съдба в рождената карта" на Хауърд Саспортас


„Ние разграничаваме самите себе си посредством онова, което не сме, вместо по това, което представляваме…”

Огледалото отразява както лошите, така и добрите качества: дразнещото ни в другите го има и в нас; това, на което най-много се възхищаваме в другите притежаваме като непроявен потенциал.

Непроявеното от теб го прехвърляш върху другите – проекция.

„… колкото повече разбирате собствените си неща, толкова повече можете да вниквате в тези на другите.”

За аспектите по Ричард Айдеман.
Лоши, трудни, динамични аспекти - аспекти на съпротивлението - планетите се опитват да противостоят една на друга.
Добри, лесни, плавни аспекти – аспекти на одобрението - планетите се съчетават сполучливо и комфортно работят една с друга.
Опозицията трябва да се определя като допълваща – противоположностите се допълват взаимно.
Несъвпадът прилича на опозиция – планети в противостоящи елементи.

Планетите в интерсептирани знаци могат да бъдат толкова мощни, колкото и планетите от неинтерсептираните знаци.

„Всичко важно в картата ще се покаже три пъти, по различни начини. То е повтаряща се тема, която се простира в цялата карта.”

По Ланц, сред най-добрите аспекти, които е добре да имаме по време на интервю за постъпване на работа, са транзитните тригони и секстили на Луната към управителя на шести дом.

Призванието

„… изследване на Гоклен…, че Марс в картите на успешните атлети точно изгрява или кулминира, или е на десцендента, или засяга надира – винаги в падащите домове. Наблюдава и Юпитер в същото положение в хороскопите на известни актьори, както и в картите на политици… Когато нещо изгрява или кулминира, придвижвайки се от първи в дванадесети дом с дневния си ход, или от десетия към девети дом, или слиза от седми в шести дом, или преминава от четвърти към трети дом, то изглежда свързано с призванието. Случва се Сатурн да бъде в същото положение в картите на учени. В хороскопите на писатели и художници Луната се намира в тези важни сектори.”

Последователност на търсене на призванието:
 • Земните домове втори, шести и десети
 • Слънцето по знак, дом и аспекти
 • Асцендентът като знак, неговият управител и домовото му разположение
 • Всеки пълен с планети дом
 • Липсващият елемент (компенсация)
 • Знакът и домът на Сатурн (Сатурн показва къде изпитваме страхове, къде се чувстваме несигурни и затова компенсираме)


Последователност на търсене на призванието по Ланц:
 • Правило 1: търсите коя да е планета в десети дом като сигнификатор за професията, с която би трябвало да се занимавате – особено най-близката до медиум цели… би трябвало да разглеждате планета от девети дом, която е до 5 градуса от куспидата на десетия.” (може и до 9 градуса)
 • Правило 1а. След като разгледате планетата, вие изследвате знака, където се намира. Ако в десети дом няма планети, погледнете знака на медиум цели и после управителя на този знак с оглед на неговите дом, знак и аспекти.”
 • Правило 1б. Планета, много близко аспектираща самата куспида на медиум цели.
 • Правило 1в. Знакът и домът на Сатурн.
 • Правило 1г. Планети в Козирог.
 • Правило 2. Разглеждат се планетите в шести дом.
 • Правило 2а. Разглежда се куспидата на 6-ти дом по знак, планетата управител на знака по знак, дом и аспекти.
 • Правило 2б. Разглежда се Меркурий.
 • Правило 2в. Планетите в Дева.
 • Правило 3. Разглеждат се всички планети от втори дом.
 • Правило 3а. Ако няма планети се разглеждат знакът на куспидата, управителят на знака по знак, дом и аспекти.
 • Правило 3б. Разглежда се Венера.
 • Правило 3в. Планетите в Телец.


Трябва да се разглеждат и планетите с трудни аспекти – чрез работата човек получава житейски уроци, опознава себе си, води битка с комплексите си. Но трябва да има и реална преценка - например, при Луна от десети дом в квадратура към Плутон в осми не трябва да се следва призвание по вода.

Десети дом – призванието. „Имате ли планети в десети дом, тогава аз определено смятам, че за вас призванието е важен въпрос, понеже при наличие на планети в десети дом съществува потребност да бъдете забелязвани как правите нещо специално…
Планетите в десети дом или подчертаният по някакъв начин управител на МС изискват видимост.”
Десети дом описва качества, с които бихме желали да бъдем запомнени или забелязани. Ако куспидата му е в Скорпион – желаем да сме възприемани като умни и проницателни, ако там са Везни – да ни виждат красиви, хармонични и балансирани, ако е Овен – да забележат смелостта ни, новаторството и борбеността ни, с Рак – да усещат чувствителността и емоционалните ни дарби.
„Обикновено ние мислим за прилагането на рачешкия или майчинския инстинкт в семейството. Но ако медиум цели се намира в Рак, нужно ви е да го използвате публично или за благото на обществото, а не просто за дете, което може да имате.”

Шести дом – сигнификатори на умение или влечение - „шести дом показва уникални ваши умения, притежавани от вас ресурси, които си заслужава да бъдат развивани”. Шести дом описва подчинен или шеф, той е „връзки на неравнопоставеност”.
Съвпад Сатурн-Плутон в шести дом с трудни аспекти – проблеми с хората, които работят за родения.
Кармата с колегите е предсказуема по 6-ти дом.
В шести дом : Сатурн – може да бъдете методични, упорити и дисциплинирани; Уран – не обича да работи под надзор, както и график по часовник; Марс – обича да работи сам, без да отговаря пред друг; Нептун – може да не е постоянен в извършване на работата си.
Какво привнася Нептун от 6-ти в работата – изцеляване, въображение, грижовност, вдъхновение.
Секстил между Венера и Меркурий от 6-ти – елегантен и хубав говор, помага човек да е успешен.
Тригон Марс-Меркурий от 6-ти – допълнителна мощ при умение за общуване. Слънце в шести дом – за да се чувстваш добре е необходимо да станеш авторитет в някаква област, да бъдеш специалист някъде, вместо изобщо.

„… втори дом е свързан с ресурсите, които – ако ги развивате, - ви карат да се чувствате по-уверени и ви дават себеуважение. Собствената ценност може да бъде определяна по това колко пари припечелвате… Втори дом описва онова, което ви дава безопасност или сигурност, което ви кара да се чувствате добре, и следователно вие ще се опитвате да го развивате, понеже ви прави по-щастливи и ви носи усещане за по-голяма ценност… планета във втори дом е в състояние да опише истинското призвание.”

Добри връзки между 2-ри и 10-ти дом – печелене на средства посредством кариерата. Добре свързани шести и десети дом – отношението към работата (6-ти) подпомага призванието (10-ти).

Асцендента.
Най-важен сигнификатор за призванието по Лиз Грийн е асцендентът - знакът му, всяка планета около него, планетата управител на асцендента и разположението й по знак, дом и аспекти, както и всякакви аспекти към асцендента. „Като развивате качествата на знака на асцендента, вие ставате по-добри в изразяването на слънчевия си знак.
… ние не рядко воюваме срещу знака на асцендента, докато сме по-млади.
… понякога ние не харесваме асцендента си, но много често ще бъдем принудени от живота да го изразяваме, докато остаряваме.”

На асцендента:
 • Овен – рицар, сражаващ се за една кауза.
 • Меркурий – работа, включваща обмен на информация или преразпределение на блага от едно място на друго.
 • Стрелец –„ … потребно ви е да споделяте ентусиазма си с другите. Все едно какво правите, докато вършите нещо, разширяващо визията на другите, или като споделяте вашите философски вярвания, или образовате себе си и околните с езика на мъдростта и смисъла на живота.”

Слънцето.
„Слънчевият знак в картата вероятно е най-близкото нещо до вътрешното Аз.
… Ако вашето Слънце образува съвпад с планета, вие трябва да изразявате и тази планета, за да бъдете онзи, който сте.
… идеята е да приведем всички лични планети в служба на онова, което Слънцето представлява, защото нещата се въртят около него.
… Вие откривате себе си посредством планетите, аспектиращи Слънцето. Те трябва да бъдат включени във вашата идентичност. Аз нерядко откривам, че сме притегляни към работа, свързана с аспектиращите Слънцето планети.”

Други фактори в хороскопа.
„Луната е значима, защото ние се чувстваме щастливи, когато правим неща, свързани с нейния знак. Усещаме се доволни и осъществени. Сатурн също е много важен.
 • … пълните домове
 • … отделена планета
 • … една неаспектирана планета също може да бъде много важна
 • … липсващият елемент
 • … Много често водещата планета от опозицията, съдържаща се в бокала, е сигнификатор за кариера.”


Транзит над медиум цели.
Когато имаме много транзити към десети дом сякаш е предопределено в работата да се случат промени - да се изпробват нови неща, да се разшири дейността ни, които да ни извадят в по-голяма степен на показ.
При транзит на Уран над медиум цели започваме да се отегчаваме от онова, което правим. При Нептун над медиум цели може да се чувстваме объркани какво в действителност искаме да правим.
„С коя да е външна планета, засягаща медиум цели, може да се наложи да се освободите от нещо”.
Сатурн над медиум цели те кара да се ангажираш повече, да се определиш в по-голяма степен – „той може да засегне вашия медиум цели или Слънцето ви, и вие да получите определено усещане какво искате да правите, но често ще трябва да почакате, за да сторите нещо по него.”
„… Сатурн е точната и неотклонима справедливост. Той ви награждава за онова, което сте вложили, и ви кара да осъзнаете вашия недостиг, ако сте отбягвали нещо.” „Преминаващият над медиум цели Юпитер би могъл да донесе нови възможности, но е друг въпрос дали те действително ще дадат в резултат нещо или просто ще си отминат”.
„Юпитер е склонен да става маниак”.
Прогресивното Слънце е като факел, сияещ над всичко, което докосва, така че, когато то засегне вашата точка медиум цели, наистина бихте могли да намерите себе си с оглед на кариерата.”

Четвърти дом.
Когато четвърти дом е подложен на влиянието на тежки транзити, често изпитваме необходимост да се отдръпнем или оттеглим, или да завършим нещо, което не сме успявали да приключим по-рано.
„Всяка планета на имум цели описва какви сте вътре дълбоко в себе си. … Понякога – с планети в Козирог или имум цели в Козирог, хората достигат до същината си едва когато вече са малко по-възрастни. Това е още по-вярно за съвпада на Слънцето със Сатурн.”
Венера в четвърти дом – трябва да имаш личен живот.

Пети дом.
Слънце в Лъв в пети дом – може роденият да е художник. Ако е във Водолей, тогава творческото изразяване е за другите, както и за самия него.

Дванадесети дом.
„Нерядко хората, които имат Плутон в дванадесети дом, се ужасяват да разгледат нещата, заровени там, защото се страхуват да не бъдат поразени от своите чувства.”
„Лиз говори за дванадесети дом като за душата на предците”.

Сатурн.
Лош аспект между Юпитер (възможностите) и Сатурн - квадратура, опозиция, несъвпад – налага се роденият да се труди по-усилено от другите хора, за да реализира възможностите си. Имал е големи шансове в предишни животи, които е пропилял и сега е наказан.
Опозиция Юпитер-Сатурн - това са два живота в един. Наблюдава се една много дълга фаза, през която човекът е юпитерианец – той е навън за забавления и приключения. После се случва нещо и човекът става сериозен. Иска да живее спокойно и отговорно, като същински сатурнианец.
Труден аспект между Юпитер и Сатурн – единственият начин да се развиваш е посредством предизвикателство и трудност.
„Ако Юпитер и Сатурн са свързани, вие не можете да постигнете растеж без Сатурн.”
„Сатурновото възвръщане е време, когато нерядко се наблюдава изместване на мотивацията.”

Уран.
Съвпад Луна-Уран – неконвенционален начин на изразяване на женското начало.

Нептун.
Нептун близо до Слънцето, около Асцендента или в 10-ти дом: ако роденият прави нещата за себе си, ще срещне куп неприятности. Ако се измести от персоналното към общото, тогава нещата вървят по-добре.
„Нептун е анти-его, свързан ли е с въпросите за призванието.”

Плутон.
Съвпад Слънце-Плутон – терапевт.
„Плутон нерядко е свързан с медицинските професии, понеже се опитва да извади на повърхността болестите, които са скрити.”
„Където се намират в картата Скорпион или Плутон, там ни е потребно да изпитваме страст.”
Плутон – драма и интензивност. С Плутон в десети дом човек се нуждае от работа, към която да е пристрастен.
„У някои хора с Плутон в десети дом има страх от притежаването на собствената си сила…
Действително, където и да е Плутон, там съществува едно интензивно желание да бъдеш могъщ или да имаш някакъв контрол, но понякога не желаем да допуснем Плутон в дома, където се намира…
Плутон може да отнеме нещо, ако сте го правели твърде много или сте се идентифицирали прекалено с него. „ Ако винаги сме били гневни, квадратурата на транзитиращия Плутон към Марс може да ни направи по-спокойни. Ако винаги сме били спокойни, този транзит може да извади на показ гнева ни."

Хирон.
Хората с изявен Хирон носят в себе си някаква рана, която може да е очевидна или не, но не подлежи на изцеляване.
„Хирон е там, където имаме рани…”

„Оста на възлите показва ключов конфликт във вашия живот, който вие нерядко се налага да разрешавате по практически начин, там, навън в света, докато Слънцето и Луната са повече свързани с характера, с онова, което сте отвътре.”

Лунните възли

Северен възел, Главата на дракона, на латински Caput Draconis, наименование в Индия Раху.
Южен възел, Опашката на дракона, на латински Cauda Dracopis, наименование в Индия Кету.

В ефемеридите се срещат осреднени и истински възли. Последните „са основани на по-съвременна компютърна технология” и затова авторът препоръчва да се използват истинските възли.

Цикълът на лунните възли е осемнайсет и половина години.

Някои астролози отдават „голямо значение и важност на възлите, като ключове за изясняване на по-голямата картина за предназначението на човешкия живот”.

Възлите „обвързват слънчевия принцип, лунния принцип и принципа на Земята”.

„По някакъв начин възлите показват битка между притеглянето на миналото и новите качества или черти, или избор, който е нужно да бъде направен.”

„… Южният възел е като лунен принцип и е свързан с притеглянето на миналото и с нещата, които са инстиктивни и обичайни … когато южният възел ви сполита в живота … обземат ви чувства или ви овладява някаква реакция и започвате да подхождате от едно автоматично, обичайно място.”

Със знака и дома на южния възел се свързват инстинктивни качества или тенденции, или начини да бъдеш, или похвати да срещаш света, т.е. южният възел е линията на най-малкото съпротивление.

Южният възел дава дарбите, талантите и естествените умения – „където и да се намира южният възел, неговото място дава указание за тези неща” и ние трябва да се ползваме от тях. Трябва да се използва възелът, но умерено: „ако проявявате прекалено много южния си възел или прибягвате до него през цялото време, или оставате приклещени в тази сфера от живота – тогава си създавате проблеми.”

Отговорът на ситуация по южния възел е реагиране, докато по северния възел е действие.

„Аз не принизявам лунната страна… Винаги ни е потребно да приемаме чувствата си и да правим място за тях. Но невинаги трябва да изхождаме от тях. Аз не говоря само за чувствата. Ако вашият северен възел е във воден знак, тогава ви е потребно да развивате именно чувствата… Въпросът е да не осъществявате просто автоматичната реакция, а да признавате нейното съществуване, и после да направите избора си, изхождайки от знака и дома на северния възел.”

„… домът на южния възел показва сферата от живота, която сте развивали преди. Знакът описва качеството или стила на съществуване, който ви е близък, защото сте го имали в предишни животи, в други въплъщения, в които имате опит в работа по тези неща…
Би трябвало да направим някакво усилие за разгръщане на дома или знака на северния възел, както и на планетата в съвпад с него. Това е указанието, дадено ни от картата, относно качествата, които ни е потребно да развием през този живот, за да се придвижим напред в еволюцията или с оглед на растежа и разгръщането.”

„Когато споменаваме северния възел, ние говорим за усилие, за полагане на мъничко усилие да изградим това качество или да се развием в същата сфера от живота…
Аз правя сравнение между инстинкт и избор, между състоянието да си предварително програмиран или определян от стереотипи и прилагането на волята в предприемане на отговорно действие, където вие избирате, вместо просто да реагирате. Ако се вгледате в живота си, ще забележите много случаи, когато сте се намирали на тази люлка, клатушкайки се между двете. И ще видите, че ако се насочите по пътя на инстинкта, се случва същото старо нещо. Направите ли нов избор, вие можете да започнете цяла поредица нови неща.”

„Напрежението или конфликтът, внушаван от оста на възлите, в действителност ни помага да развиваме волята и да упражняваме избор… Волята е умственият фактор, който трансформира съзнанието в действие…
Всеки път, когато ни е нужно да избираме или да развиваме, или да изхождаме от знака и дома на северния възел, ние създаваме нови възможности. Твърдото намерение е центърът на волята… Волята е акт, който протича между прозрението и действието. Между тях съществува нещо, което се преживява като усилие или решимост. То не е инстинктивно. Не представлява онова, което правите обичайно.”

Според Трейси Маркс трябва най-напред да се проработи повторно начинът на съществуване по южния възел, „по колкото е възможно по-конструктивен и полезен начин”. Втората стъпка е да се събуди северния възел. Третата стъпка е да се интегрира оста, да се изразят двата възела в хармонична връзка.

„Знаците показват как изявяваме енергиите на възлите, а домовете са сферите, където ги изразяваме”.
За допълнителна информация се разглеждат планетите, управляващи знаците на възлите и тяхното разположение по дом.

Северен възел в Овен или в първи дом:
Инстинктивно е сътрудничеството. Трябва да се развива егото, да се оформя идентичност.
Северен възел във Везни или в седми дом:
Инстинктивно е да си твърде устремен и недостатъчно размишляващ. Трябва да се развива обективност и способност за компромиси.

Северен възел в Телец или във втори дом:
Инстинктивно човек може да бъде контролиращ или потаен, със склонност да вижда кризи навсякъде, разрушителен. Трябва да се научи да бъде подреден, устойчив, предпазващ, търпелив.
„Южният възел в осми дом е да имаш нужда от хората, за да установиш собствената си ценностна система или самоуважението си. Южният възел в осми дом означава, че вие инстинктивно очаквате другите хора да ви оценят, за да се почувствате много полезен, или се нуждаете от парите на другите, за да оцелеете… Потребно ви е да развиете свои собствени приходи, дори и да разполагате с наследство.”
Северен възел в Скорпион или в осми дом:
Човекът е бил прекалено самодостатъчен. Трябва да се научи да получава, да приема от другите. „Вие имате северен възел в осми дом и сте предопределени да се научите да се съобразявате с ценностите на другите хора. Техните ресурси ще ви подпомагат, ако имате истинско намерение или цел, която желаете да постигнете.” Трябва да се развиват дълбочина, страст, предизвикателство и риск. Трябва човекът да стане по-интензивен, антагонистичен, отправящ предизвикателства, да се научи на повече споделяне, на по-голяма интимност.
„Не смятам, че сте предопределени да бъдете сами през цялото време, ако имате северен възел в осми или в седми дом. Вашият растеж идва от тези сфери, които имат общо с близостта и отварянето към другите.”
Двойки ключови думи за оста:
Стабилност срещу интензивност
Акумулиране срещу споделяне
Натрупване срещу елиминиране
Снисходителност към себе си в противовес на себеотричане

Северен възел в Близнаци или в трети дом:
„… тук може да е налице естествено влечение към философията или към по-висше разбиране… склонност към ескапизъм и бягство… вашето мислене може да бъде твърде общо и недостатъчно специфично, и ви е нужно по-голямо разгръщане на логическата страна.”
„Със северен възел в Стрелец (или в девете дом) ви е потребно да отидете по-далече в някаква материя, вместо просто да сте дилетанти във всичко.. да се разпилявате по Близнашки начин и да знаете мъничко по твърде много предмети.”

Северен възел в рак или в четвърти дом:
Изградено е „да бъдеш силен, способен, отговорен, натоварен с ангажименти и да не показваш слабостта си… Да бъдеш организиран, структуриран и да не ти въздействат настроенията и чувствата.” Трябва да се работи върху природата на чувствата, също „понякога е важно човек да не е толкова структуриран. Оставете се да бъдете повлияни от вашите чувства.” „Бихте могли да бъдете твърде осъдителни, прекалено критични.”
Трябва да се развиват толерантност и чувствителност.
„… оста изисква кариерата да си остане значима, но не за сметка на дома и в ущърб на частното и личното.”
Северен възел в Козирог или в десети дом:
Обичайното е да си стоиш в къщи, да се скриеш. Трябва човекът да отсява и структурира, да развива желанието си да се издигне, да получи признание от обществото.
„В четвърти дом – личния, домашния живот, душата, вътрешната работа. Северният възел в четвърти дом се отнася до вашия вътрешен растеж… Когато видя северния възел в четвърти дом, аз мисля, че става въпрос за качеството на вашия живот, вместо за количеството.”

Северен възел в Лъв или в пети дом:
Човекът е бил това, което групата е искала да бъде. Той се е смесвал с идеалите и вярванията на общността, от която е бил част. Сега трябва да научи да бъде по-спонтанен, да играе, да се забавлява. Внушава се и растеж посредством деца. Изисква се индивидуализация. „Бих окуражил хората със северен възел в Лъв да разкриват чувствата и сърцето си, вместо винаги да бъдат хладни, обективни и благоразумни.”
Северен възел във водолей или в единадесети дом:
„Южният възел в Лъв може да бъде прекалено драматичен, твърде емоционален… В това отношение донякъде прилича на Скорпиона и се нуждае от развиване на малко повече обективност – да вижда по-голямата картина и да вниква в нещата от гледната точка на другия човек, вместо да приема всичко така лично. Вие израствате, когато не приемате нещата толкова персонално, когато ги виждате от различна перспектива… потребно ви е да се научите да бъдете част от група, от някакво общество, вместо просто да продължите по вашия си път.”

Северен възел в дева или в шести дом:
Инстинктивно човекът е научил да се крие, да се оттегля, да се слива, да се съчетава. Той има голямо въображение. Трябва да развива разграничаването, да усвои технически умения, в които да вложи въображението си. Трябва да дава своя принос чрез съществени, конкретни и практични умения.
„Рибите са склонни да изгубват себе си посредством служене… а Девата има тенденцията да определя себе си, бивайки на служба.”
Северен възел в Риби или в дванадесети дом:
Може би човекът е твърде аналитичен, прекалено критичен. „Тенденцията е да бъдете много осъдителни… Потребно ви е повече приемане, по-голяма толерантност, разбиране и съпричастност.”

Северен възел във Везни в първи дом – човекът трябва да утвърждава себе си по характерния за Везни начин – със стил, дипломация, изящество и красота.
Северен възел във Водолей в пети дом – креативността се изразява „в групи. В групово изкуство. В танцова трупа или в театъра.”
Северен възел в Рак в десети дом. „Потребна ви е кариера, включваща нещо, което е свързано с функционирането на Рака.
Когато имате нещо като северен възел в Лъв в единадесети дом, вие може да намерите себе си, като помагате на другите, популяризирайки ги.”

Тълкуването на южния възел включва и всяка планета в съвпад с него. „Каквото и да представлява тази планета, тя също е нещо, пренесено от миналото – нещо, което е вродено и инстинктивно. Налице е естествено притегляне към енергията, символизирана от тази планета”.
Съвпад със Сатурн – „всичко я плашеше”
„съвпад с Юпитер нерядко дава склонност към възгордяване - по рождение и инстинктивно.”

Според Трейси Маркс „планетите в съвпад с южния възел би трябвало да бъдат привнесени в съзнанието и после преоценени… в определен момент може да се наложи да се освободим от хватката на тази планета.”

При съвпад на южния възел с Меркурий „може да ви е потребно да свикнете да се освобождавате от многословието или да не бъдете интелектуални или аналитични в нещата.”
Ако южният възел е в съвпад със Слънцето, то авторът предполага, че вече е работено по този слънчев знак преди, „но сте тук, за да го направите по-добре на друго равнище.”

Когато управителят на единия възел е в съвпад с другия възел се налага постигането на баланс между двата възела.

Планета в съвпад със северния възел – „имате доверен съюзник във вашата мисия на живота!” Много е важно да се развива представляваното от планетата. „Тогава има усещането за духовен растеж, еволюция, движение и напредък.”
„Ако северният възел е в съвпад с Луната, важно е да бъде развивано всичко, свързано с емоциите.”
„Ако нещо образува съвпад със северния възел, то е много благоприятно да го следвате.”
Съвпад на северен възел с Венера – трябва да се развиват единение, любов, съзидателност, хармония, стойности.
Съвпад със Сатурн – дисциплина, авторитет.
Съвпад с Уран – „разрешава да бъдете оригинални, изобретателни, наелектризиращи.”

„… всяка планета в тигон или секстил към който и да е край (на оста) може да подпомогне интеграцията на оста – да улесни съчетаването на противоположностите.”

Всяка планета в квадратура към нодалната ос „може да бъде доста тежко и голямо предизвикателство.”
„… ако имате Юпитер в квадратура към оста на възлите, може да е налице тенденция да проявявате пресилено южния възел заради Юпитер, а после да се люшнете и да прекалите по северния възел. Или ако Сатурн образува квадратура към нодалната ос, той може да направи разрешаването на оста много по-неотложно, но също и доста по-трудно за постигане.”
„Квадратурата на Плутон към възлите прави балансирането на оста много наложително – битката да го постигнете е на живот и смърт.”
Уран в квадратура към възлите – „би могло да има много напрежение в разрешаването на полярността – отиване в едната крайност, а после в другата.”

Често точката на щастието е замесена в синастрични връзки.
„Ако южният възел е в съвпад с Локус Фортуна, вероятно е това да означава, че в предишен живот сте вършели нещо правилно, и сега сте си донесли с вас добрия късмет, така че, когато сте в ужасно затруднение, се случва нещо щастливо.”

„… транзитните съвпади към възлите са обвързани с привнасянето на кризи и много емоционални казуси. Когато транзитираща планета направи съвпад с южния възел, знакът и неговите качества стават още по-важни като ваш следващ етап на израстване. Трябва да се изправите пред него или да се борите с него, или да го развивате.”

„… когато транзитиращият южен възел засегне планета, той донася карма на тази планета. Това поставя за разглеждане всички въпроси, които планетата представлява. Ако транзитният южен възел засегне Марс, всички сфери, където сте злоупотребявали с вашата власт и утвърждаване, ще се превърнат в проблем. Транзитиращият южен възел в съвпад с Плутон може да докара някои много дълбоки емоции или комплекси, над които трябва да поработите.”
„Когато транзитният северен възел съвпадне с планета, той ще събуди тази енергия и ще поиска вие да я въведете в живота си по възможно най-конструктивния нов начин.”

При възвръщането на възлите се привличат в живота преживявания, които подчертават оста на възлите, които представят възможности за избор относно проработването на южния възел, понататъшното развиване на северния възел и интеграцията на оста.

„Ако транзитният северен възел прави съвпад с вашия южен възел, тогава получавате възможност да поправите някои от способностите по южния възел и може би да ги осъвремените или балансирате с противоположния принцип. А ако транзитният южен възел съвпада с вашия северен възел, тогава заниманието, което по същото време ви се отдава най-естествено, ще бъде новото поприще, където да градите.”

„Контактът на прогресивното Слънце с вашия северен възел е най-значим. Дори и прогресивната Луна, засягаща северния или южния ви възел, е важна. Прогресивното Слънце винаги е като факла, която сияе над вас.”

Съвпадът на прогресивното Слънце с южния възел „хвърля светлина върху миналото… Ще привлече стари въпроси, които все още не са разрешени. Но и ще донесе таланти и ресурси, които са си във вас, но които се нуждаят от по-нататъшно изразяване – дарби, които вече притежавате, не обезателно нови умения, които да се налага да развивате.”

„… между партньорите, във връзката родители-деца и между значими близки приятели нерядко съществуват много важни нодални връзки.
… обмените на южния възел са сред най-често срещаните в семействата.
… Нерядко, когато нечии планети съвпадат с вашия южен възел, между вас съществува голяма фамилиарност. Нека започнем с нечие Слънце, Луна, Венера, Меркурий или Марс в съвпад с вашия южен възел. Начинът, по който този човек утвърждава себе си, или онова, в което вярва, или начинът му да подхожда са ви много близки.
… Ако нечий Меркурий съвпада с вашия южен възел, вие инстинктивно ще се свързвате с неговия начин на мислене. При Венера върху южния ви възел съществува голям шанс да се познавате в смисъла на връзка от миналото. Ако нечий Марс съвпадне с вашия южен възел, вероятно ще сте склонни да разбирате неговото утвърждаване, убедителност или може би сте се сражавали преди. При съвпад на нечия Луна с вашия южен възел начинът, по който се чувства този човек, и маниерът му да откликва ще ви бъдат много познати.
… Юпитер ще подстрекава южния възел”.
При съвпад на Слънцето или асцендента с южния възел на друг човек често връзката в началото е много силна и обещаваща, но след известно време навлиза в трудности.
При съвпад на Сатурн с южния възел на друг човек, този със Сатурн може да се учи от другия човек, а този с южния възел се насърчава да разглежда по-сериозно нещата, които е смятал за подарени му.

„… нечия планета върху вашия северен възел е много благоприятен индикатор за връзка… И не е единствен северният възел, който извлича нещо от контакта, но онова, което той отразява обратно, ще подсили планетния принцип у другия човек…
Нечий Сатурн ще ви принуди да изследвате вашия северен възел. Той може да ви критикува, да ви съди или да ви научи на повече за вашия северен възел.”

„Вгледайте се във вашите важни приятелства. Винаги ще има някой обмен на северен или южен възел с планетите или асцендента на другия човек. Това е много често срещано.
… възможно е и да получавате тригон или секстил към вашата нодална ос от планети на друг човек и това би подпомогнало по-нататъшното интегриране вътре в самите вас.”

Квадратурите към нодалната ос „ви поставят в ситуации, които подчертават конфликтното притегляне на оста. Това ще бъде или пробив, или срив, който после за щастие може да доведе до внезапен голям напредък”.

Ако северният възел на единия е върху южния на другия могат да възникнат конфликти, да се появи завист, но винаги „двамата учат много един от друг”.

„Възлите не остават сами. Обичайно цялата карта потвърждава или повтаря техните теми.”

„Където и да се намира Нептун, именно там ние търсим този изгубен рай, където се надяваме, че ще бъдем спасени”.

„Хората с изгряващи Везни нерядко схващат всичко обратно… противоположното на знака и дома.”

Астрологията на помощника

„Във вселената не съществува такова понятие като отделно нещо. Всичко е свързано, всяко нещо засяга всяко друго нещо.”

Хенрих Сусо: „Всички създания са един и същ живот, същата есенция, същата власт и същата същност, и нищо друго”.

„Карл Роджърс твърди, че колкото по-дълбоко се вглеждате в самите себе си, толкова повече откривате цялата човешка раса.”

Айнщайн: „Едно човешко създание е част от цялото, наричано от нас вселена – част, ограничена в пространството и времето. Самото то преживява както чувства и мисли, така и нещо, отделено от останалото, вид оптическа заблуда за съзнателност”.

„Вярвам, че това място, където усещаме нашата свързаност с всичко, е действително оригиналният източник на цялото ни съчувствие и съпричастност към другите хора. Там, където знаем, че представляваме едно. На известно равнище ние го чувстваме – усещането за единението, което имаме с всичко останало в живота, е вероятно истинският източник на желанието да лекуваме и да се грижим за другите.
… в най-чистата си форма оказването на помощ или правенето на услуги за другите е начин за тестване единството на живота, начин за оживяване на усещането ни за единение.”

„Но оказването на помощ е смесено и с други неща. В него има повече лични мотиви. Нерядко около причините да служим е налице скрита причина. Аз не подценявам факта, че тук може да има персонални подбуди или че е вероятно егото да извлича нещо от това. Но смятам, че би трябвало да се опитаме да осъзнаем, колкото повече ни е възможно, от какъв точно вид е нашият дневен ред. Дали имаме скрити подбуди, или помагането ни оживява, или доизграждаме нашето его, или подкрепяме околните, за да получим любов или власт над други хора, или служим, понеже сме лоши и е по-добре да правим добри неща, за да го компенсираме – тогава става много важно да знаем какво се случва.”

„Много от нашата лична мотивация да помагаме ще произтича от майката, понеже това е нашата първа опитност в полагането на грижи.
… раждаме се безпомощни… в началото майката за нас е целият свят… Случващото се между майката и самите нас съдейства или отразява, или въплъщава кои наши очаквания ще се пренесат по-късно между нас и света… Ако майката е достатъчно добър родител (не е необходимо да е съвършена), ние развиваме базисна вяра в живота. Но ако тя не е там по начина, по който ние се нуждаем, тогава ще развием известно недоверие.”

Към шестмесечна възраст разбираме, че сме отделни от майката. „Първият път, когато преживявате опозиция, е първата проява на вашето „аз” в опозиция на майката”. Тогава транзитното Слънце е в опозиция на рожденото. „Онова, което се случва, е, че вие се придвижвате от нептунианско и лунно състояние, в което сте се чувствали слети, към по-Сатурнов начин на съществуване като отделна личност. Следователно се плашите. Отделеността предизвиква страх… Потребно ви е да се отделите, за да стигнете до вашето Слънце, което е индивидуалността ви.”

„… понякога вместо майката да се пригажда към нас или да бъде там, където се нуждаем от нея, се случва точно обратното. Ние се озоваваме в това крехко новородено състояние, действително принудени да се приспособяваме към майката, да сме това, което й е нужно на нея, да се съобразяваме с нейните потребности, вместо да е обратното.” В името на оцеляването ние се нуждаем от майката и ако тя е болна, с разклатена самоличност, нестабилна, тогава ние започваме да се тревожим за нея. Опитваме се да й се харесаме. Така може да развием фалшива самоличност – да показваме само тези от страните си, които допадат на майката, или да решим, че сме много лоши.

Авторът разглежда Луната „като сигнификатор за връзките, понеже нейното разположение и аспектите към нея описват какво се е случило между вас и майката, какво сте срещнали чрез нея”.

Аспектите Луна-Нептун и Луна-Сатурн, особено нехармоничните, нерядко описват преживяването детето да се приспособява към майката, вместо обратното.
При Луна-Нептун често децата стават майки на своите майки. И по-късно в живота имат нужда да помагат на страдащите хора.
„Нептун има много общо с принудата да правим жертви или да се налага да се откажем от нещо. Ако имате аспект Луна-Нептун, това означава, че още от раждането ви се е налагало да правите жертви или пригаждания около майката.” Така несъзнателно се опитваме да станем и в отношенията си към другите идеалната майка или гледачка, която не сме имали.

„Типажите Луна-Плутон и Луна-Сатурн може да станат много предпазливи, резервирани и бдителни за всичко.”
С аспект Луна-Сатурн се развива фалшива независимост – в детството си човекът изпитва неудовлетвореност и решава да разчита само на себе си. „Под независимостта на аспекта Луна-Сатурн има скрита жертва. Това е преждевременна автономия, която се е развила, изхождайки от липсата на достатъчно любов. Тя е много по-отчаяна от естествената независимост.”

Аспектът Слънце-Нептун може да се свързва с желанието бащата да се почувства по-добре. То несъзнателно се прехвърля като отношение и към другите хора – да им помогнем, да им се харесаме, за да получим обичта, която ни е потребна.

Аспектът „Луна-Хирон означава, че ще бъдете много чувствителни към болката на вашата майка. … Която и планета да аспектира Луната, когато сме около майката, ние изживяваме тази планета. Усещаме я около майката. Ако чувстваме Хирон, може да усещаме нейните рани”.

Хора с изявен Нептун или пълен дванайсети дом „нерядко се озовават в положение, когато трябва да дават много повече, отколкото получават в замяна, или са поставени в позиция, в която трябва да се откажат от своята собствена воля, за да се приспособят към нуждите на другите около тях”. За тях важи максимата „служи или страдай”. Според Изабел Хики в предишни въплащения те са взимали повече, отколкото са давали. Според автора възможно е някои нептунианци да идват на Земята от друго, много по-добро място - „царствата на Девик” и или искат да избягат от болките и страданията на Земята, или искат да помогнат, за да подобрят живота тук.

Плутонианските причини, водещи до пътя на помощника, могат да бъдат усещането за някаква дълбока вина или лошотия. Чрез служенето хората се успокояват – изкупват вината или се подобряват.
„Някой с изгряващ Плутон е срещнал тази планета твърде рано в живота. Първият дом показва с какво се сблъсквате в началото на съществуването си. Или ако имате Плутон в някой от родителските домове, то тогава вероятно сте срещнали планетата в лицето на майката или бащата и там сте усетили нещо мрачно или лошо, но лошотията, почувствана около тях, става вътрешно възприета. Вие я попивате в самия себе си. Има и нещо друго, което изостря тези неща по самообвинението… Магическото мислене е вярата, че мислите или желанията за нещо са действително същото, като извършването на действието.”
Съществуват различни видове вина. „Някои съвсем не са така лоши – например екзистенциалната вина, произхождаща от знанието, че не живеете съобразно всичко, което бихте могли да бъдете… Подобно угризение може да ви подтикне към правене на нови неща. Но съществува и невротична вина, въображаема греховност, която усещате за някакво събитие.”

Чрез астрологията могат да се установят „фамилните проклятия”. Това са повтарящи се аспекти в поколенията. В някакъв момент аспектите могат да се променят – от квадратура да стане тригон или обратно. Според автора някои хора трябва да изкупят греховете на майките. „Или човек работи усилено върху себе си, за да избяга от модела, или го предава на следващото поколение.”

Обменът Луна-Сатурн често се свързва с „едно общо чувство, че сме необични или без стойност, заради което се опитваме да помагаме на другите, за да направим самите себе си по-обичливи и ценни… налице е усещането, че не си достатъчно добър”. Този аспект води до разстройство в удовлетворяване на нуждите.
„Когато порастват, хората със Слънце-Сатурн и Луна-Сатурн винаги трябва да правят неща, за да се доказват…
Хората с обмена Луна-Сатурн понякога може да бъдат като лакомници, които трябва да продължават да подхранват себе си с тежка работа. Ричард Айдеман казва, че ако искаш да направиш някой с Луна-Сатурн щастлив, дай му краен срок. Подложи го на напрежение. Нерядко те не могат да почиват.”

„Разгледайте знака на вашата Луна и аспектите към нея, и това ще ви разясни от какво се нуждаете, за да се подхранвате сами, дори и да не сте го получили някога в детството.”
Луна-Венера - да правите нещо, за да изглеждате красиви.
Луна-Сатурн – усилена работа или ангажираност в някакъв проект. Необходимост да се поставят граници. Сатурн прави човека упорит. „… ще забележите преобладаване на аспекта Луна-Сатурн и на положението на Луната в Козирог в картите на преуспелите”.
Луна-Уран – трябва да остава сам, да прави по-различни неща, да изучава нещо необичайно.
Луна-Меркурий – четене, общуване, писане.
Луна-Слънце – да стане специален, да се представя.
Луна-Плутон – потъване дълбоко в себе си, плутоновска професия.
Луна-Сатурн и Луна-Плутон може да се нуждаят от депресия, за да се възродят.
Луна-Марс – да се съревновава.
Луна-Нептун – съзидателна дейност, свързана с медитация и медиумични способности, служене.

„Луната в Рак е много състрадателна, но тя е склонна да показва своята съпричастност на близките около вас. Но ако Луната има аспект към някоя от външните планети, тогава майчинското обгрижване става по-универсално.” „Повлияните от Риби и Нептун нерядко изгубват себе си чрез служба, вместо от това да извличат собствената си идентичност. Те дават онова, от което другите хора се нуждаят. Но Девата и шести дом са свързани с придобиване на усещане какво представляваш посредством служенето. „

Възможно е да помагаш заради възнаграждение. Към това може да се приучиш от детството си, от собствените си родители. По този повод авторът говори за „непридирчива осъзнатост” или „осъзнатост без желания”, „с което можете да се вглеждате в нещо, без да имате какво да е намерение да вложите себе си в него”.

Възможно е да съществува желание да се служи на другите, за да се облекчи някаква вътрешна самота. „това е сякаш ти е потребно клиентът да се нуждае от теб”.

„Съществува и въпросът да те влече да помагаш заради властта, която това ти дава.”

„… ако някой дойде за помощ, отговорите са в самия този човек. Нещо в него знае какво трябва да направи. Там е гидът, улеснителят и лечителят – някой, който може да подпомогне съживяването на онази част, която вече знае какво да стори, вместо вие да им казвате какво смятате, че би трябвало да направят. Това е ментално отношение – че отговорите вече са у самия човек, който плаща на вас. Тук е налице някакво високомерие, което трябва да се отбягва, състоящо се във вярата, че трябва да подсигурите всички отговори.
… Хирон има рани, които не би могъл да излекува, и въпреки това той е изцерителят, в състояние да лекува други хора. Идеята е, че човекът, дошъл да бъде лекуван, трябва да поеме отговорността за своето собствено изцеляване. Ние следва да го акушираме по някакъв начин и за да го сторим, трябва да видим собствените ни рани, нашата безпомощност. Лекарят или лечителят трябва да си спомня, че не само другите хора имат проблеми.”

„У клиента е налице една много човешка склонност да търси някой, който разполага с всичките отговори. Нарича се търсене на Магическия помощник.
… Астрологията притежава оракулско вълшебство. Прилагате я и виждате истината. Следователно хората, които търсят някой да им даде незабавни разрешения и магически отговори, го постигат, отивайки при астролог.”
„Съществува една част от нас, която умира да показва някому пътя, да е способна да бъде онзи, който има всичките отговори. У вас съществува някаква частица, която се чувства добре от това. Трябва да внимавате тя да не ви доведе до някакъв комплекс на спасител, когато ставате твърде алчни да отвеждате изгубени души към светлината.”

„Вашето собствено отношение към болката и кризата ще бъде предадено на клиента. Това е много важно. Ако смятате, че страданието и кризата са нещо, което трябва да бъде избягвано на всяка цена, такова ще бъде и вашето отношение, когато работите с хората. Това е като да слагате превръзка на нещата. Но разберете ли, че по някакъв начин болката, кризата и страданието са дар от боговете, защото ви карат да се промените и да се вгледате в някои неща, които нормално бихте пропуснали, тогава вие сте по-добър водач поради вашата опитност и вяра.”

„… ако помагате на хората заради лични подбуди, можете да станете твърде привързани към ролята на помощник и да виждате клиента като безпомощна личност. Вероятно не сте в състояние да казвате на хората „не”, защото ви е нужно да сте нужен. Потребни са ви любовта и властта, които това ви дава, или ви е нужно да облекчавате вината си. Именно тогава записвате много консултации във вашия график. Именно тогава се ядосвате и депресирате, защото хората не следват вашия съвет. Крайният резултат може да бъде изтощение и изчерпване. Ето какво е така иронично в прегряването – тъкмо сте започнали наистина да помагате на хората и да облекчавате част от болката и страданието в света, но в крайна сметка добавяте повече страдание във вселената, което е вашето собствено.”

“В слънчевата система Хирон следва Сатурн. Всичко, което е подминало Сатурн, ни отвежда отвъд егото. То ни отваря към възприемане на живота от по-широка перспектива, отколкото тази на нашето его.
… Сатурн ви създава проблеми. Показва ви къде сте слаб, уязвим и неадекватен.
… Точно там, където ви е трудно, където ви се налага наистина да се борите, вие имате потенциала да станете експерт. Но ако нещо ви се отдава лесно, вие не се усъвършенствате реално в него – не можете истински да помогнете на другите хора, които срещат трудности в него, защото не знаете какво е това да срещаш спънки. Най-много сте в състояние да подпомогнете другите с нещата, с които ви е било трудно и които се е налагало да овладявате.”

„Хирон е малко по-жилав. В него има повече капитулация. Тук има рана, вие сте увредени или у вас зее празнина, и може да станете наистина извисен като човек в опита си да се справите с тази рана и да я излекувате. Но фактът е, че раната не си отива. Все още си я имате. Виждате, при Сатурн вие сте в състояние да изцелите слабостта и после наистина да нямате никакъв проблем с нея – тя се превръща в сила. С Хирон можете да научите много неща от болката, но тя никога не си отива напълно. Аз смятам, Хирон казва, че има някои рани, които изобщо не се оправят напълно. Някак лекуващо е да имаш вярното отношение към раната – да се научиш да живееш с нея и да се предадеш пред нея като факт, който е налице, за да те промени.
… Хирон … в определен смисъл … е почти нептунианец или плутонианец, защото е нещо, пред което накрая се предавате.
… Моите наблюдения за Хирон са, че когато в наталната карта е засегнат от транзит към него, той може да събуди хората. Вероятно е те да навлязат повече в лечение или да се обучават за лечители, или да работят по своите рани или по страданието си.”

Девата се опитва да превърне начина си на живот в истинско отражение на онова, което е отвътре. Това води до много напасвания и приспособявания. „… тук стигаме до идеята за чистотата и ефективността - да накарате вашето тяло да функционира възможно най-добре, да изчистите психиката си максимално, така че да можете да бъдете по-добър рецептор или канал за онова, което сте предназначени да правите. Девата и шестият дом инстинктивно знаят, че колкото по-незамърсени сте, толкова по-добър канал ще бъдете.
… Девата се старае да улеснява хората … да станат в по-голяма степен нещото, което са предопределени да бъдат… Тя иска да види как нещата протичат ефективно. Ето защо Девата е знак на техническата ефективност и здравето. Тя се свързва с фината настройка.
Ричард Айдеман нарича шестия дом „сферата на поправката и поддържането”, където трябва да използвате каквато и да е енергия около вашия шести дом просто, за да поддържате нещата да вървят добре. Ако сте силно повлияни от Дева, ще има много моменти, когато ще трябва да правите пренареждания и подобрения в онова, което правите.
… Девата е свързана със способността да подсигуриш помощ, да подкрепиш някой да функционира по-ефективно. Идеята е, че вашето истинско призвание е да бъдете самите себе си. Ако можете наистина да сте себе си – ако всички сме в състояние да сме онова, което представляваме, и да сме истинско отражение на самите себе си, и да се справяме с всичко, казвайки правдиво какво сме наистина – тогава всичко си идва на място.”

„Трябва да развивате качествата по вашия знак на Слънцето по най-конструктивния начин. Но също е наложително да работите по характеристиките на целия кръст, в който е Слънцето ви. Ако сте Дева, наистина ви е необходимо да развивате целия подвижен кръст, за да разгърнете присъщите ви качества.”

„… Меркурий или Близнаци, или Дева – не могат да видят гората заради дърветата. Тяхната прозорливост е в подробностите.”

„… аз не разглеждам Рак като много организиран знак… Той е знак на настроенията и променливите чувства, и вашето мислене ще е под влиянието на настроенията ви.”

„Онова, което съм забелязал за Луната в Рак или в силно повлияните от Рак хора, е, че трябва да се уважават техните ритми. „

„Взаимните аспекти между Луната и Меркурий в синастриите са много пакостливи. Чудесно е, ако имате съвпад Луна-Меркурий с друг човек… ако вашата Луна е в квадратура с партньорския Меркурий, или е обратното, това може да бъде много разочароващо.„ При съвпад чувствата се долавят и думите възприемат. При квадратура е трудно да се говори за чувствата.Връщане към 'Астрология, номерология, кабала'  

Горе >     |     За контакт     |     Помощ