Начало > Астрология, номерология, кабала >
Одисеята на преобразуването, показана чрез средствата на астрологията
Наталната карта и свързаните с нея прогресии, дирекции и транзити са най-сигурното и точно средство за изграждане на автобиографията на еволюиращия трансформиращ се индивид.

Радиксът описва даденостите, както и възможните им разширения и преобразования в посока към добро или лошо.
Циклите на астрологичните точки, на по-бавно движещите се планети и на по-бързите прогресивни планети задават съдържанието на преобразуванията и ритъма при усвояване на различните уроци, тяхното естество, необходимите повторения и поправки, изживяванията на индивида и др.
Прогресиите и дирекциите фокусират вниманието към развитието на определени сфери от еволюционния процес и на осмислянето им от родения, докато транзитите задават времената на промените.


I. Трансформацията


В следващото изложение ще покажа как чрез средствата на астрологията е закодирана предстоящата трансформация на индивид, роден на 19.8.1946г. в 11 часа и 19 минути в град Пловдив.


Рождената карта и мажорните аспекти


Натална карта     Натална карта - аспектите

Наталът е особен - без планети под хоризонта, със силни стелиуми в Лъв и Везни, с мощен управител на хороскопа - Плутон и др.

За целите на изследването най-интересни са 12-ти дом – връзката с Божествената любов и кармата, 1-ви дом – бъдещето на индивида, 4-ти дом – аурата на родения и краят на живота му, 8-ми дом - причините за смъртта, завършването на нещата, трансформацията и 10-ти дом – промените в обществено-социалното положение и връзката с Божествения Свят.

В тази карта най-близкият аспект е квадратурата между Сатурн и Асцендента с орбис 17’. Точният аспект се е случил минута преди раждането. Това показва колко неотложно е проработването на кармата, и че не е останало кой знае колко много за връщане – „само 17 минути”.
В този дом са двамата благодетели – Юпитер и Венера. Там са и Хирон, и Прозерпина (13° Везни) - стълпотворение от добротворци, готови да помогнат винаги на нуждаещата се в своето духовно израстване душа. Там наблизо са и Нептун, и Марс, планети с по-различен нрав, които предпазливо са заели позиции в края на предходния дом. От там те пак успяват да изпращат своите добри излъчвания на любов и миротворство, на устойчивост и сила към случващото се в 12-ти дом, но лошите им прояви до някаква степен са обуздани.

Асцендентът е в първите градуси на Скорпион (сякаш и тук има едно презастраховане, както позициите на Марс и Нептун), а управителят му Плутон е кацнал на най-високото място в 10-ти дом – явно бъдещето на индивида, неговото израстване е тясно свързано с промяна, прераждане, възраждане и разбира се със собствената му воля.
Забележете, че Плутон е в съвпад с Меркурий и Сатурн!

Най-впечатляващото на 4-ти дом е точният съвпад (орбис 19’) на средната му точка – мястото на влизане и излизане на душата с положението на Земята - точната опозиция на Слънцето. Това разположение показва, че появата на родения в света, както и завършека на живота му са свързани по един по-нестандартен начин със ставащото на планетата ни и на Слънцето.
Домът, който характеризира собствения дом и аурата на родения, се управлява от Уран - вратата на космическото съзнание в човека. Планетата е разположена в плутоновския 8-ми дом, така краят на физическия и еволюиращия духовен човек естествено се свързва със смъртта, възраждането, трансформацията!

8-ми дом е в близнаци под управление на Меркурий – любопиткото, който винаги е пръв там, където нещата се случват. В дома е Уран – широко отворения за новото, нестандартното, окултното, в съвпад със Северния възел, насочващ родения по правилния път – това разположение показва явна неотложност на свързаните с планетата и с дома процеси. Отново акцент върху смъртта, промяната, трансформацията.
Интересен е фактът, че Уран и Северният възел са в съвпад със средната точка между Десцендента и MC. А 7-ми дом показва партньорството с живота, докато 10-ти дом осъществява връзката с Божествения Свят. Има върху какво да се замисли човек!

В 10-ти дом са Слънцето и Плутон, без да са в съвпад. Сякаш факелът на трансформацията, след като премине през домовете, ще бъде най-тържествено по лъвски (домът е в Лъв) връчен на Слънцето, а чрез него и на по-висшите светове.

Анаретата – планетата сигнификатор на смъртта е Уран, заради положението му в 8-ми дом. Ясно е, че смъртта ще е особена, нестандартна и ще бъде предизвикана от неща, характеризирани от 8-ми дом – окултни практики, преминаване в други реалности и др., т.е може и да не е смърт, а трансформация, възнасяне.

Нека да погледнем домовете, свързани с обучението. 3-ти дом се управлява от амбициозния Сатурн, който е разположен в духовния 9-ти дом в съвпад с MC и с Меркурий - естествения управител на 3-ти дом, който от своя страна управлява окултния 8-ми дом.
6-ти дом е с управител Марс, който е в близък съвпад с мистичния Нептун и с върха на кармичния и духовен 12-ти дом.
А 9-ти дом се управлява от сдържаната Луна в Телец.
Очевидно е, че обучението е сериозно и върви ръка за ръка с духовното.

В този радикс има още интересни неща за гледане и осмисляне, например съвпадът на Лилит с Южния възел във 2-ри дом, както и конфигурациите. Оставям ги на вас, а аз преминавам към тълкуване на предстоящите събития.


Kартата на слънчевата революция за 2012 година и мажорните аспекти


 Слънчевата революция     Слънчевата революция - аспектите

По сравнение с радикса тук осите са кардинални, а не фиксирани и куспидите на домовете са се преместили на около 20 градуса. Кардиналността е ясна – годината е 2012! Колкото до промяната в разположението на домовете сякаш от личното интересът се е преместил към общото.
В картата всички тежки планети са разположени под хоризонта, а персоналните без Марс са на светло. Явно през годината личността активно ще работи над себе си в изолация, използвайки голямата част от енергията си, а по-малкото й външни изяви ще са за другите.

Слънцето и Луната са се помирили, успявайки да запазят основните си характеристики. Сега са на два дни след точния си съвпад (фаза Новолуние на Луната), като сключват по-тежки аспекти с Юпитер, Нептун и Хирон, показващи проблеми със здравето, но не от най-сериозните, живот без протекции и необходимост от внимание по отношение на заблудите!
Забележете как Слънцето от личното - управител на 10-ти дом, се е преместило към общото – управител на 11-ти, а Луната (някои казват, че тя като небесно тяло приютява тези, които изграждат нашите тела), която е и връзката с публиката, е станала управител на важния 10-ти дом, а освен това се е преместила от 7-ми дом - партньорствата, противоречивите взаимоотношения, в 11-ти - приятелствата, груповите взаимоотношения.

Меркурий е в някаква степен раздразнен при контактите си с Нептун, Плутон и Хирон, а може би е поизнервен, отдавна чакайки нещата да започнат да се случват. Планетата е в точен съвпад с рожденото си положение, явно ще се развихря, още повече, че Сатурн е надалеч.

Венера от 9-ти дом се опитва да се противопоставя на новото – трансформацията, идващо от Уран, Плутон и Асцендента, може би заради стряскащото положение на Сатурн и Марс в 1-ви дом, който тя сега управлява. Но чрез готовността й да приеме помощ и прегърне безусловната любов (добри аспекти с Луната, Нептун и Хирон), тя е в състояние да капитулира.

Марс е усилил позициите си чрез съвпад със Сатурн. Някакси само Средата на Небето го притеснява, може би защото му престои много работа, а е важен управител – на партньорствата, включително и на тези с живота. Да му мисли роденият, когато комуникира със себе си и с другите!

Юпитер сякаш иска да си кротува и само да тълкува и разсъждава, без да участва в каквито и да било действия физически или чрез чувствата си. Може би просто се е поограничил, или са го поограничили, съзнавайки важността на точното отмерване на енергиите, за да бъде успешен завършекът на годината.

Сатурн се е разположил по царски в 1-ви дом, до другарчето си Марс и единственият, който може по-сериозно да го раздвижи е MC. От планетата, като управител на 4-ти дом, зависи завършекът на годината, а тя е и Господарят на кармата.

Ако разгледаме разположенията на Сатурн, Меркурий и Юпитер, като обрисуващи процесите, свързани с духовните ни дългове и тяхното разплащане, то тогава ще открием в натала, че кармата може да се изчисти чрез израстване в духовността (Меркурий е в 9-ти дом) и като се служи на себе си и на другите (Юпитер е в 12-ти дом, в съвпад с Асцендента).
В солара Меркурий е в 10-ти дом, където кармата най-бързо се развързва, а Юпитер - в 8-ми - отново връзка с Висшите светове, с трансформацията и смъртта.

Уран (Внимание!) от не съвсем престижния 6-ти дом, но под давление на Овен и Марс, се е разбунтувал и сякаш има нещо против благопристойните действия на Венера и властните подмолни течения на Плутон.

Нептун изглежда да е най-активната или може би най-обърканата планета. Свързан е с Божествената Любов и от него се очаква да е стабилен, сигурен, а пък то! Но забележете, че лошите му аспекти са само със силно персоналните Слънце, Луна, Меркурий и Северния възел, които предизвикват родения да се пази от измами, заблуди, пристрастявания. И колко много са добрите връзки на планетата.

Плутон – и той е много натоварен, но е различен. Благоразположен е към много личните Слънце и Луна, както и към грижовните Нептун и Хирон. Строг е към прекалено книжните, много взискателни Меркурий и Юпитер, и е балансиращ с Венера. Активността му е в тясна зависимост от Сатурн – съуправител на дома, в който е разположен и от Уран, и Марс (Марс е важен заради положението му в 1-ви дом и квадратът на Плутон към Асцендента).

Марс, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон сериозно предупреждават за възможни инциденти и катаклизми, и изискват много работа и голяма предпазливост! Впрочем, това показват също Северният възел и Лилит.

От аспектите на солара към наталните планети по-изявените са следните:
 • Слънчев Сатурн и Слънчев Марс в секстил със Слънцето и в съвпад с наталния Юпитер – ето как най-големите добротворци и специално «ангелът-спасител» Юпитер от 12 натален дом имат възможност да се проявят.
 • Слънчев Уран в опозиция на наталните Марс и Нептун, и в тригон с наталния Плутон.
 • Слънчев Плутон в квадрат с наталните Марс и Нептун, и в квадрат с куспидите на 6-ти и 12-ти натални домове.
Единствените добри аспекти на слънчевия Уран са тригон с Меркурий, секстил с наталния IC, съвпад с върха на 6-ти натален дом и тригон с наталния MC. Но аз мисля, че са достатъчни, за да не е фатално влиянието на Уран като анарета.


Дирекциите за 2012 година


Дирекции

От дирекциите за периода интересните са:
 • Асцендент квадрат Нептун
  Слънце съвпад Асцендент

 • Слънце квадрат Сатурн
  Уран съвпад Слънце

 • Луна квадрат Юпитер

 • Сатурн съвпад Марс и Нептун

 • Плутон тригон Марс и Нептун
  Плутон тригон Северен възел

 • Меркурий, MC и Плутон съвпад Прозерпина

Толкова много връзки в рамките на малко повече от година!
Аспектите показват възможна смърт, но може да е и трансформация - Плутон е с няколко добри аспекта.
Бих обърнала внимание на съвпадите с Прозерпина!


Прогресивната карта за 2012 година


 Прогресивна карта

Според мен най-уникални са прогресиите.
 • Прогресивната Луна е точно преди новолуние (на 6 градуса) – балсамична, което придава допълнителна тежест на започващия нов цикъл. Тя сменя и прогресивния си дом – от 9-ти в 10-ти.
  Прогресивното новолуние е на 25.10.1946 в Скорпион в 0° 57’ в рамките на разглежданата година - погледнете по-долу транзитите от 25.10.2012!

 • Прогресивното Слънце сменя знака си – от Везни отива в Скорпион!


Предстоящите транзити


 • 07.10.2012 – Уран опозиция натален Марс
 • 23.10.2012 – Сатурн квадрат натален Сатурн
 • 24.10.2012 – Сатурн квадрат и половина натален Северен възел

 • 25.10.2012 – Сатурн съвпад натален Асцендент
 • 25.10.2012 – Слънце съвпад натален Асцендент
 • 25.10.2012 – Слънце квадрат и половина натален Северен възел
 • 25.10.2012 – Слънце квадрат натален Сатурн

 • 31.10.2012 – Плутон несъвпад натален Меркурий
 • 14.11.2012 – Слънце от Слънчево затъмнение квадрат и половина натален Уран
 • 20.11.2012 – Северен възел квадрат Слънце
 • 26.11.2012 – Сатурн квадрат и половина натален Уран
 • 08.12.2012 – Сатурн квадрат натален Меркурий
 • 13.12.2012 – Луна от Новолуние опозиция натален Уран

 • 27.12.2012 – Плутон несъвпад натален MC
 • 27.12.2012 – Сатурн квадрат натален MC
 • 27.12.2012 – Лилит опозиция натален Лилит


Много, твърде много показатели за ново начало, трансформация и/или смърт!

Сигурно могат да се открият още не малко неща, касаещи разглежданата тема, но аз ще спра до тук.
Въпросът е какво ще се случи - смърт заради трансформация, смърт без трансформация или само трансформация!

[3.10.2012]

Връщане към 'Астрология, номерология, кабала'  

Горе >     |     За контакт     |     Помощ