Лекции по астрология на Ц. Николов

Планетите


Принципи, функции и работа на планетите в хороскопа
Знаците представят вродените, но скрити свойства на организма, а планетите - онези активни сили, които пробуждат тези свойства. Слънцето представя човешкия дух и висшата индивидуалност. То е посредник между човешкия и Божествения дух. Луната представя човешката личност. Планетите от Меркурий до Сатурн представят петте сетива на този организъм Само когато една планета е проявена като сила в съзнанието на човека, само тогава тя влияе на човека.
Природата е позната като херметична сигнатура (сигнификатор, показалец). Планетите и знаците, и по-специално знаците, се явяват като проявления на 4-те основни елемента. Планетите имат следната квалификация:
 1. По елементи (стихии).
 2. Главни (външни - от Марс до Плутон) и второстепенни (вътрешни).
 3. Електрични (положителни, мъжки) и магнетични (отрицателни, женски):
  • Слънце, Юпитер и Плутон - мъжки;
  • Венера, Сатурн и Нептун - женски;
  • Уран - двуполова;
  • Луната и Меркурий - неутрални. При участие в аспект те взимат естеството на другата планета. Когато Луната излиза извън орбитата на Земята (тя кръжи около Земята) на нея може да се гледа и като на външна планета и тогава тя не е неутрална.
 4. Добротворци - Слънце, Венера и Юпитер. Злосторници - Марс, Сатурн и Плутон. Уран и Нептун действат като добротворци, ако са в собствен знак, в собствен дом и сключват добри аспекти.

Отношение между знаците и планетите
 • Хармонични - в собствен знак и в екзалтация. Нехармонични - в заточение и падение.
 • Добре - в знак от същия елемент.
 • Симпатични: огън и въздух, вода и земя.
 • Допълнителни: огън и вода, въздух и земя.
 • Несимпатични: огън и земя, вода и въздух.
Планета перигрин се чувства сравнително по-добре, когато се намира в знак от същия елемент (например, Нептун в рак), по-малко добре - в симпатичен знак (например, Нептун в телец) и не особено добре - в допълнителен знак (например, Нептун в лъв). Средното положение на една перигринна планета може да се повиши или понижи от нейния диспозитор, в зависимост от това, той къде се намира в зодиакалните знаци и какви аспекти получава от другите планети.


Планета в дом
Планета-дом Тълкуване
Слънце-9 Голяма интуиция, озарение. Това позволява творчески да се решават проблемите или да се дават предсказания за бъдещето, което граничи с пророчеството.
Слънце-12 Интерес към окултизма, мистиката, психологията и парапсихологията.
Луна-1 Впечатлителността на родения го прави способен за парапсихология, медиомичност и контактьорство.
Луна-8 Чувствителност към невидимите сили; окултизъм,спиритизъм и радиестезия.
Луна-9 Добра интуиция.
Луна-12 Интерес към интуитивните преживявания и успех в усвояване на окултизма.
Меркурий-1 Интуитивен ум
Меркурий-3 Интерес към астрологията и окултизма
Меркурий-4 (нощно раждане) Занимания с окултизъм. Умеят да изследват родословните дървета - умение за психометрия.
Меркурий-5 (Меркурий в западен знак: рак, лъв,...,козирог) Занимания с астрология.
Меркурий-8 Занимания с окултизъм на много дълбоко ниво. При хармонични аспекти на Меркурий с Уран, Нептун и Плутон - спиритизъм и радиестезия, общуване с мъртвите чрез контактьорство.
Меркурий-9 Добра интуиция. При съвпад на Меркурий с Уран - занимания с окултизъм и астрология. При хармонични аспекти на Меркурий с Уран, Нептун и Плутон - пророчество.
Меркурий-10 При съвпад на Меркурий с Уран - занимания с радиестезия, психология и астрология.
Меркурий-11 Интерес към научните изследвания и астрологията от чисто светска гледна точка.
Меркурий-12 При хармонични аспекти на Меркурий с Уран, Нептун и Плутон - богато въображение, голяма интуиция, медиомизъм, контактьорство, радиестезия, медитация, мистика и окултизъм.
Венера-8 Занимания с окултизъм на ниво форми.
Венера-12 Голямо влияние на подсъзнанието, от което се черпи вдъхновение (специално за художниците).
Марс-8 В космограмата има астрологични фактори, които влияят на родения и го карат да се занимава с окултизъм. Ако Марс има много лоши аспекти с Уран, Нептун или Плутон ще предизвика склонност към сексуални магии и спиритизъм. При добри аспекти с указаните планети - работа с окултните енергии, медиомизъм и занимания на тема "Живот след смъртта".
Юпитер-8 При добър аспект между Юпитер и Уран - умение да се тълкуват сънищата. Успех в окултизма. При добър аспект на Юпитер с Уран, Нептун или Плутон - склонност към спиритизъм посредством телепатия, при което е възможна връзка с отвъдното.
Юпитер-9 Това положение в средните векове се е наричало "Благосклонността на Боговете и кралете". При добър аспект на Юпитер със Сатурн роденият може да бъде знаменит теолог с интуиция на пророк. Ако куспидата на 9-ти дом и Юпитер са във водолей - дълбока духовност.
Юпитер-12 Ако Юпитер прави добър аспект с Уран, Нептун и Плутон - мистицизъм и добра интуиция.
Сатурн-3 Ако Сатурн прави добри аспекти с Меркурий и Уран - пристрастяване към окултизъм.
Сатурн-8 Дълбоко разбиране на тайните в живота.
Сатурн-9 Интерес към окултизма и астрологията.
Уран-1 При съвпад с Меркурий - занимания с окултизъм и астрология. При добрите аспекти на Уран и една висша космограма дава много добър ум и интуиция, гениалност и важни открития в областта, в която са заниманията на родения.
Уран-3 Интуитивно мислене, силна интуиция, склонност към окултни науки. Ако има съвпад с Меркурий - астролог, който ще пише по астрологични, окултни и научни теми.
Уран-5 Великолепна интуиция.
Уран-6 Лечител, използващ нестандартни методи: звукотерапия, ароматотерапия и др.
Уран-8 Много голям интерес към окултизма. Силна телепатия, интерес към отвъдното. Ако Уран прави добри аспекти - дълбоко вътрешно интуитивно разбиране за вътрешните процеси в природата и вселената.
Уран-9 Много голям интерес към окултизма. Силна телепатия, интерес към отвъдното. Ако Уран прави добри аспекти - дълбоко вътрешно интуитивно разбиране за вътрешните процеси в природата и вселената. При положителен аспект със Сатурн - интерес към астрологията.
Уран-10 При съвпад на Уран с Меркурий - действащ астролог.
Уран-11 Силна интуиция, която позволява да се възприемат законите и принципите на строежа на света и вселената. Интерес към окултизма.
Уран-12 Такива хора се посвещават на подробно изучаване на подсъзнанието при търсене на висше духовно съединение с висшите сили на невидимия свят. Това води до занимания с йога, контрол на ума, радиестезия и други форми на мистични занимания. При силните добри аспекти - особени интуитивни способности, ясновидство.
Нептун-1 При силни добри аспекти на Нептун роденият по ясновидски път може да проникне в причините, стоящи зад събитията и постъпките на хората, даже може да има вдъхновения и мистични видения.
Нептун-3 Интуитивно мислене и способности към телепатия. Роденият проявява голям интерес към изучаване на окултните и мистичните явления. Обича да пише на тази тема.
Нептун-4 Интерес към мистиката и древността (психометрия, археология).
Нептун-6 При добрите аспекти на Нептун роденият притежава интуитивно разбиране и проявява интерес към менталните методи на лечение, хомеопатия, хигиена и диетология.
Нептун-8 Склонност към медитация, спиритизъм, метафизика. При добрите аспекти на Нептун - влечение към окултизма и ясновидството.
Нептун-9 При добрите аспекти на Нептун - висока духовност, талант за пророчество, проницателен ум, силна възприемчивост, получаване на ценни знания благодарение на интуицията.
Нептун-12 Интуитивно разбиране на процесите на подсъзнанието. Роденият е в състояние да си спомни предишни прераждания и има достатъчно унаследен опит за духовни знания. При добрите аспекти на Нептун - ясновидство и дарба за психоанализа. Влечение към спиритизъм.
Плутон-1 Ако Плутон е в съвпад с Асц и има добри силни аспекти е възможно ясновидство.
Плутон-3 Острота на ума, способност да се разбират основополагащите закони на битието и интерес към изучаване на окултните науки.
Плутон-6 При добрите аспекти на Плутон - медиомизъм, много добра интуиция, способности и овладяване на някакво лечителско изкуство, и лечебен магнетизъм.
Плутон-8 Мошно окултно влияние, свързано с въпросите на безсмъртието. Интерес към кармата, астрологията, йога, медитация.Интуитивно разбиране на вътрешните процеси, парапсихология.
Плутон-9 Гениалност и висша интуиция.
Плутон-12 Потребност да се осъзнае съдържанието на подсъзнанието и да се разшифрова. Езикът на подсъзнанието, това са символите, които работят в сънищата, радиестезията, трепетниците. Голям интерес към психологията, окултизма и мистиката. При добрите аспекти на Плутон - ясновидство, способност към медитация и разгадаване на окултните тайни, свръхразвитие на интуитивните сили, възприемане на мислите, чувствата и мотивите на обкръжението на родения посредством телепатичен обмен.

Връщане към 'Гости на ANEsWay'